Home arrow Luchtvochtigheid
Luchtvochtigheid PDF Afdrukken E-mail

      

 Extreme luchtvochtigheid funest voor houten vloeren  Een extreem droge en koude winterperiode kan voor plotselinge naden in uw houten vloer zorgen. In een extreme zomerperiode kan uw houten vloer uitzetten en bol gaan staan. De kwaliteit van de vloer en de deskundigheid van leggen bepalen voor een deel hoe de vloer op extreme weersomstandigheden reageert. De verschijnselen komen echter voor bij zowel vloeren van twee als bij vloeren van vijftien jaar oud. Oorzaak is de luchtvochtigheid! 

Weersomstandigheden met hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid werken in op houten vloeren als kurk, laminaat, planken en parket. Warme lucht in de zomer neemt overdag veel vocht op. Als het ’s avonds afkoelt slaat dat vocht neer op de vloer, want dat is meestal het koudste oppervlak. Een houten vloer houdt echter niet van teveel vocht. Vocht doet hout uitzetten, waardoor de vloer bol kan gaan staan. Door tijdens extreme zomerperioden ’s avonds en eventueel ’s nachts ramen open te zetten, kan de vochtige lucht naar buiten trekken en verlaag je de luchtvochtigheid. Overdag luchten in zo ’n warme periode heeft geen zin. De ideale luchtvochtigheid in huis varieert van 55 tot 65 procent. Dit kun je simpel aflezen, wanneer je een hygrometer in huis hangt. Als de hygrometer ondanks het luchten nog te ver boven de 65 procent blijft steken, kun je desnoods ook even de centrale verwarming aanzetten om het vocht de deur uit te werken.Het is raadzaam om ook tijdens je zomervakantie de luchtvochtigheid in de gaten te laten houden, als het langdurig zomers warm blijft. Je zou niet de eerste zijn die bij thuiskomst de deur niet meer open krijgt, omdat de vloer opeens bol blijkt te staan. Hartje winter, als het langdurig vriest en er weinig neerslag valt, kan de relatieve vochtigheid in huis gemakkelijk dalen tot ver onder de 50 procent. Zeker als het huis goed geïsoleerd is, de CV lekker hoog staat en er weinig geventileerd wordt. Zo’n droge lucht is niet alleen ongezond voor ons eigen leefklimaat, maar ook voor houten vloeren. Het hout kan gaan krimpen en er ontstaan naden. Door het plaatsen van een luchtbevochtiger kan de luchtvochtigheid weer op peil gebracht worden. Radiatorbakjes met water zijn zelden voldoende!Naden in een goed gelegde parketvloer vallen niet onder de garantie van de leverancier. Ze ontstaan immers door het weer en dat is overmacht. Het enige wat we kunnen doen is zorgen voor een gezonde portie luchtvochtigheid in huis. Uw vloerspecialist adviseert u graag hierover.  

Tips voor onderhoud van houten vloeren: 

·         Gebruik de juiste onderhoudsmiddelen, zoals door de vloerleverancier aanbevolen is.

·          Voor normaal dagelijks onderhoud volstaat een stofwisser.

·          Twee keer per jaar een onderhoudswas (olie/ hardwaxolie) / of polish (lak) aanbrengen voorkomt het dof worden van een parketvloer. De vloer krijgt weer een frisse uitstraling. Het vormt tegelijk een bescherming voor de olie- /hardwaxolie- /  laklaag.

·          Gebruik bij het schoonmaken van een houten vloer zo weinig mogelijk water. Een goed uitgewrongen dweil met een bij uw vloer behorend reinigingsmiddel volstaat, of gebruik Bona Care vloerreiniger voor het dweilen zonder water.

 

 
© 2020 Peters Parket Service
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.